WEG heeft een nieuwe ‘Ex e’-versie (verhoogde veiligheid) toegevoegd aan de W22X-lijn van Ex-motoren. Hiermee komt het bedrijf tegemoet aan de steeds grote (Europese) vraag naar Ex-motoren efficiënter in kosten en met energie.

De motor is beschikbaar in zowel een IE2 als een IE3 variant. Daarnaast zijn de Ex e motoren – in tegenstelling tot de meeste, op de markt beschikbare Ex e motoren – gecertificeerd voor gebruik in combinatie met een frequentieomvormer. Hierdoor wordt het voor bedrijven die werkzaam zijn in de olie- en gas industrie, de petrochemie of in de farmaceutische industrie eenvoudiger om de energiekosten te verlagen.

Het doel van WEG is om eindgebruikers te helpen hun Total Cost of Ownership omlaag te brengen als het gaat om het aandrijven van pompen, ventilatoren, compressoren, mixers en andere machines in een Ex-omgeving. Dit terwijl de hoogste product veiligheidsstandaarden gehanteerd blijven.

Met dit in het achterhoofd wil de onderneming zo flexibel mogelijk zijn om aan de vaak uiteenlopende wensen en specificaties van de markt te voldoen. Vandaar dat men een breed scala aan veilige, efficiënte en betrouwbare Ex motoren biedt, die voldoen aan de nieuwste Europese en internationale regelgeving.’

Ex e motoren

De W22Xe motorlijn wordt volgens de laatste norm (de IEC 60079-7:2015) geproduceerd en is verkrijgbaar in frames 63 tot en met 355 met een nominaal vermogen tot 250 kW. Daarnaast is er ook een variant beschikbaar die aan de Duitse VIK norm (Verband der Industriellen Energie- und Kraftwirtschaft) voldoet. Zowel de ATEX als de IECEx variant van de W22Xe zijn door BASEEFA gecertificeerd. Dit certificaat dekt een beschermingsklasse tot en met IP66 en een omgevingstemperatuur van -55°C tot +60°C. Hierdoor is de W22Xe ook in de meest uitdagende omstandigheden in te zetten.

Alle motoren in de W22X range zijn voorzien van speciale ventilatoren om het geluidsniveau te verlagen. Daarnaast zorgen deze ventilatoren ervoor dat er een optimale warmteafgifte plaatsvindt wat weer bijdraagt aan een hoger rendement. Daarnaast wordt een vergrote mechanische sterkte gecreëerd door de in het frame geïntegreerde voeten. Hiermee wordt de betrouwbaarheid en levensduur van de motor verder verlengd.

Met een vermogen tot liefst 5,6MW en IEC framegroottes van frame 71 tot en met 800 biedt de W22X serie gebruikers een complete range Ex-motoren voor iedere applicatie.